Mac OS X Lion 10.7.3 με Ελληνική υποστήριξη

Πριν λίγες μέρες αναφέραμε το τελευταίο update που κυκλοφόρησε για το OS X Lion 10.7.3 για τους developers. Αυτό που δεν αναφέραμε όμως είναι ότι το Mac OS X Lion 10.7.3 Update που έχουν τώρα στα χέρια τους οι developers έχει Ελληνικά μενού σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές.

Μετά από 20+ χρόνια που γνωρίζω την Apple και μετά από όλα τα συστήματα που έχω χρησιμοποιήσει από αυτή επιτέλους βλέπω κάτι που εγώ και πάρα πολλά άτομα μέχρι στιγμής έχουν προσπαθήσει να κάνουν χρόνια τώρα. Από το παρελθόν θυμάμαι πάρα πολλές προσπάθειες για εξελληνισμό (όπως το ονόμαζαν τότε) του συστήματος. Από τα πρώτα ακόμα συστήματα της Apple μπορούμε να θυμηθούμε την Rainbow να βάζει Ελληνικά στο Mac OS και όταν η ίδια δεν το έκανε άμεσα, υπήρχαν διάφορες ομάδες εξελληνισμού οι οποίες βοηθούσαν στη μετάφραση του Mac OS εκείνα τα χρόνια. Ακόμα και έχω ασχοληθεί αν θυμάμαι καλά με τον εξελληνισμό του Mac OS 8.5.

Φυσικά τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με το Mac OS X και η μετάφραση σιγά σιγά απαιτούσε πιο πολλές ώρες και μερικές φορές περισσότερες γνώσεις. Για το Mac OS X και τα Ελληνικά του έχουν δουλέψει πάρα πολλά άτομα και για διάφορες εκδόσεις. Το βασικό πρόβλημα ήταν (και είναι) ότι όταν η Apple κυκλοφορούσε μια νέα αναβάθμιση συστήματος, δηλαδή από 10.4 σε 10.4.1 κοκ. έπρεπε οι μεταφράσεις να κοιταχτούν από την αρχή και να διορθωθούν τα λάθη όπως και να περαστούν οι αλλαγές.

Διάφορα πακέτα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν για Ελληνική υποστήριξη στο Mac OS X, μερικά από αυτά είναι το Hello, το Greek Mac, τα GRUpdate της Rainbow που πολλές φορές δημιουργούσαν προβλήματα στους χρήστες και τώρα τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε τη δυνατότητα και για Ελληνικό λεξικό, αυτόματη διόρθωση και πολλά άλλα.

Επειδή αναφέραμε το Ελληνικό λεξικό θα πρέπει να πούμε για τη σημαντική προσπάθεια της iSquare τα τελευταία χρόνια για αυτόματη διόρθωση και λεξικό ενσωματωμένο στο σύστημα μας.

Finder

 

iCal

iChat

Safari

 

 

FaceTime

Σύστημα και Προτιμήσεις συστήματος

Βοήθημα δίσκων ή Disk Utility

Mail

Βιβλίο διευθύνσεων ή Address Book

Βιβλίο Γραμματοσειρών ή Font Book

Ακόμα υπάρχουν αρκετά bugs στη μετάφραση αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα διορθωθούν.

Περισσότερα screenshots σύντομα.