Τι γνωρίζουμε για το νέο iPhone

Σύντομα η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει το πέμπτης γενιάς iPhone. Στην καινούρια συσκευή θα δούμε αρκετές διαφορές, οι οποίες θα κάνουν την συσκευή πιο γρήγορη από το iPhone 4 και έτοιμη να μπορεί να διαχειριστεί πολύ περισσότερες εργασίες.

Το 9to5Mac σήμερα αναφέρει ότι το καινούριο iPhone θα έχει πάρα πολλές διαφορές στο εσωτερικό του. Συγκεκριμένα το νέο iPhone θα έχει τον dual-core Apple A5 επεξεργαστή όπως ακριβώς και το iPad 2, μόνο που στο iPhone αν ισχύουν οι πηγές, η Apple αποφάσισε να βάλει 1GB RAM. Έτσι όχι μόνο θα είναι πιο γρήγορη η συσκευή σε όλες τις διεργασίες, στα παιχνίδια ή στο web browsing αλλά και στο νέο multitasking που η Apple θα παρουσιάσει με το νέο iOS 5 στις 4 Οκτωβρίου αν η φήμες ισχύουν.

Στο νέο iPhone υπάρχει επίσης και καλύτερη κάμερα η οποία θα είναι 8 megapixel με τρομερά υψηλή ανάλυση και θα έχει ακόμα και την δυνατότητα για φωτογραφίες σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό χάρη σε έναν backlit αισθητήρα. Επίσης όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, μέσα στο iOS 5 υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται σε δυνατότητα που θα έχει για πανοραμικές φωτογραφίες, την οποία δεν γνωρίζουμε αν θα δούμε στην τελική έκδοση.

Το καινούριο iPhone θα έχει επίσης το καινούριο Gobi baseband chip της Qualcomm που θα επιτρέπει την συσκευή να χρησιμοποιηθεί και στα δύο δίκτυα είτε αυτά είναι CDMA (Verizon)  είτε GSM.

Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το NFC chip το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε το iPhone μας πορτοφόλι (ή κάτι τέτοιο) αλλά ούτε και στοιχεία σχετικά με την νέα SIM που θα μας επιτρέπει να επιλέξουμε εμείς τον πάροχο με τον οποίο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας.

Σύμφωνα με το 9to5Mac, το καινούριο software κομμάτι της συσκευής θα είναι ο Assistant που πρώτη φορά ακούμε για αυτό αρχές Αυγούστου από το ίδιο site. Ο Assistant είναι ένα σύστημα πλοήγησης παρόμοιο με αυτό της Siri. Αυτή η δυνατότητα φαίνεται ότι θα είναι αποκλειστικά του iPhone 5 με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, επειδή μόνο αυτό θα έχει τον κατάλληλο A5 επεξεργαστή και την πρόσθετη μνήμη.

Από όλα αυτά που αναφέρει το 9to5Mac μπορούμε να δούμε ότι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό στο iPhone φέτος θα είναι ο Assistant που είναι βασισμένος στην τεχνολογία της Siri, την οποία η Apple εξαγόρασε την προηγούμενη χρονιά. Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε μερικές πληροφορίες για τον Assistant. Το σύστημα αυτό για όσους δεν έχουν καταλάβει είναι η εξέλιξη του Voice Control που είδαμε με την κυκλοφορία του iPhone 3GS το 2009.

Assistant

O Assistant χρησιμοποιείτε με τον ίδιο τρόπο ακριβώς, ο χρήστης θα πρέπει να κρατήσει πατημένο το home button και μετά από το κάτω μέρος της οθόνης ρολάρει ένα γραφικό περιβάλλον με μικρόφωνο. Το γραφικό περιβάλλον αυτό δεν κρύβει όλη μας την οθόνη αλλά πιάνει τον χώρο που πιάνει και η multitasking μπάρα και φυσικά όπως και το Voice Control μπορείτε να το “καλέσετε” και από την Lock screen.

Στο Voice Control όπως έχουμε δει, υπάρχουν λίγες εντολές και η Apple έχει φτιάξει έτσι το περιβάλλον του ώστε αυτές να εμφανίζονται με την κυμματομορφή. Ο Assistant από την άλλη έχει φαινομενικά ατελείωτες δυνατότητες και έτσι η Apple αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μικρό κουμπάκι για πληροφορίες το οποίο μπορεί να μας δείξει τις πιο συνηθισμένες εντολές. Σε αυτό το περιβάλλον δεν βλέπουμε μόνο εντολές, αλλά και δείγματα φράσεων και στην μέση υπάρχει ένα εικονίδιο μικροφώνου με μωβ background. Η μωβ ένδειξη σημαίνει ότι το iPhone μας είναι έτοιμο να δεχτεί εντολές.

Ο Assistant μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο σύστημα μας σύμφωνα με διάφορα άτομα που γνωρίζουν αυτή την δυνατότητα αλλά και με διάφορες ανακαλύψεις που έγιναν στο SDK. Όπως και το 9to5Mac θα δώσουμε στη συνέχεια δύο παραδείγματα . Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε “ραντεβού με την Άννα στις 6” και ο Assistant (που μάλλον για εμάς θα ονομάζεται “Βοηθός”) θα δημιουργήσει ένα καινούριο ραντεβού στο ημερολόγιο μας. Φυσικά εφόσον πια θα έχουμε iOS 5 μπορούμε να επιλέξουμε αυτές οι καταχωρήσεις να γίνονται και στην εφαρμογή Reminders. Εδώ μπορούμε αφού και η εφαρμογή μας επιτρέπει να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, για παράδειγμα “Θύμισε μου να αγοράσω γάλα όταν φτάσω στο super market”. Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή, ο Assistant θα βλέπει όλο το σύστημα και τις εφαρμογές που είναι πάνω σε αυτό. Άλλο ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι “Πως πηγαίνω στο The Mall;” σε αυτή την περίπτωση ο Assistant βλέπει την τοποθεσία μας μέσω GPS και παρέχει στον χρήστη οδηγίες κατεύθυνσης.

Ακόμα ο Assistant μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα iMessage ή ένα SMS απλά με την φωνή μας. Για παράδειγμα: “Στείλε μήνυμα κειμένου στον Γιάννη θα αργήσω να έρθω για φαγητό”. Υπάρχει και η επιλογή να ακούμε αυτό που έχουμε γράψει πριν σταλεί και να το επιβεβαιώνουμε πριν γίνει κάποιο λάθος. Μια αρκετά σημαντική δυνατότητα αν υποθέσουμε ότι εκείνη την στιγμή οδηγούμε πρέπει να γράψουμε κάποιο μήνυμα. Όπως έχετε καταλάβει η Apple πρόκειται να μας προσφέρει την απόλυτη βοήθεια με τον Assistant και δουλεύει ακόμα και πάνω σε άλλες ευκολίες που για παράδειγμα αφορούν την μουσική και κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι που θέλουμε να ακούσουμε. Ενώ με το Voice Control είχαμε μόνο την δυνατότητα να επιλέξουμε με την φωνή μας, τραγουδιστή, αλμπουμ ή playlists μόνο.

Κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής στο Voice Control είναι το conversation view (διάλογος). Το σύστημα στην πραγματικότητα θα “συνομιλεί” με τον χρήστη σαν να είναι κανονικός άνθρωπος. Για παράδειγμα αν θέλουμε να κάνουμε κάποια κλήση θα πρέπει να πούμε “Κάλεσε τον Δημήτρη” και αυτό θα είναι και το πρώτο bubble, στην συνέχεια το iPhone (αν η επαφή έχει παραπάνω από ένα νούμερο) θα ρωτήσει  “Κινητό ή Σπίτι” και εμείς απαντάμε “Κινητό”. Ο Assistant σε κάθε ερώτηση θα μιλάει κανονικά όπως ακριβώς γίνεται μέχρι στιγμής και με το Voice Control. Φυσικά όπως είπαμε και προηγουμένως θα υπάρχει πάντα κάποια επιλογή την οποία θα χρησιμοποιούμε αν θέλουμε επιβεβαίωση σε κάθε μας κίνηση (κάτι που για τα Ελληνικά θα χρειαστούμε στα σίγουρα).

Ο Assistant σύμφωνα με άτομα που είναι οικεία με αυτό το software, είναι σαν ένας προσωπικός μας βοηθός. Δεν χρειάζεται ούτε να φωνάξουμε ούτε και να αλλάξουμε την φωνή μας για να καταλάβει αυτό που ζητάμε. Απλά πρέπει να μιλήσουμε και ο Assistant θα προσπαθήσει να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θυμάστε το Find my Friends; στο παρελθόν για το Find my Friends της Apple, που φαίνεται να είναι κάτι σαν κοινωνικό δίκτυο και θα μας δώσει την δυνατότητα να ρωτήσουμε απλά “Που είναι ο Νίκος;” και θα μας δώσει απάντηση αφού πρώτα εντοπίσει την τοποθεσία του. Φυσικά υπάρχουν ρυθμίσεις απορρήτου για τον κάθε χρήστη.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματάνε εδώ. Ο Assistant έχει ενσωματωμένη την Wolfram Alpha. Πρόκειται για μια online υπολογιστικό σύστημα γνώσης (computational knowledge system) το οποίο όπως καλά καταλάβατε είναι ενσωματωμένο μέσα στον Assistant, έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να ρωτήσουμε ότι θέλουμε στο iPhone και αυτό να μας απαντάει. Με αυτό θα μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις για μαθηματικά προβλήματα, γενικές και ότι άλλο υποστηρίζει αυτή η σελίδα και ο Assistant θα μας απαντάει αμέσως.

Πρόσθετα μαζί με την δυνατότητα του Assistant το iPhone θα έχει και την δυνατότητα Speech-to-text της Nuance, σύμφωνα με κάποια πηγή παρόχου που το έχει δοκιμάσει. Όπως περιμέναμε ο χρήστης θα πρέπει να κάνει tap στο μικρόφωνο και να πει αυτό που θέλει και ότι πει θα πρέπει να το δει στην οθόνη σαν κείμενο. Αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο τις περισσότερες φορές και είναι απίστευτα ακριβές. Αυτή την δυνατότητα την έχουμε δει μέχρι στιγμής μόνο μέσα στην εφαρμογή iMessages και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε το κουμπάκι με το μικρόφωνο δίπλα από το space.

Τέλος πίσως στο hardware και στο design της συσκευής μπορούμε να πούμε μόνο ότι η Apple έχει θέμα και θέλει να κρατήσει τα πάντα μυστικά μέχρι να κάνει την παρουσίαση τους. Γι’ αυτό έχει φτιάξει θήκες που μοιάζουν με το iPhone 4 και μέσα έχει τοποθετήσει το νέο iPhone έτσι ώστε να κανείς να μην πάρεις χαμπάρι και φυσικά για να μην διαρρεύσει. Το design λοιπόν ακόμα παραμένει κρυφό και δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να αποκαλυφθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πάντως το νέο iPhone 4S ή iPhone 5 θα είναι μια απίστευτη γρήγορη συσκευή, με τον dual-core Apple A5 επεξεργαστή, την ενσωμάτωση της Nuance Speech-to-text και την κάμερα με 8 megapixel. Όλα αυτά σίγουρα κάποιες εταιρίες θα κάνουν καιρό να τα φτάσουν και να τα υιοθετήσουν στις συσκευές τους. Επίσης δεν υπάρχουν ακόμα νέα σχετικά με το iPhone χαμηλού κόστους που ο Tim Cook επαλήθευσε ότι θα κυκλοφορήσει σίγουρα όμως αν η Apple κυκλοφορήσει ένα iPhone στην αγορά που θα κοστίζει 200€ οι υπόλοιπες εταιρίες δεν θα μπορούν να την φτάσουν εύκολα.

[ 9to5Mac ]