Οδηγός: Πως να αναβαθμίσετε και να ξεκλειδώσετε το iPhone 3GS με baseband 06.15 και iOS 4.1 με το PwnageTool Unlock Edition | Mac

Σε αυτό τον οδηγό θα κάνουμε jailbreak αλλά και unlock στο iPhone 3GS με iOS 4.1. Αρχικά να θυμίσουμε ότι το unlock (ξεκλείδωμα) χρειάζονται μόνο οι χρήστες που έχουν αγοράσει το iPhone τους από το εξωτερικό και είναι κλειδωμένη σε έναν μόνο πάροχο. Με το ξεκλείδωμα της συσκευής θα έχετε την δυνατότητα (αν έχετε αγοράσει από έξωτερικό το iPhone σας) να χρησιμοποιήσετε και τις Ελληνικές SIM κάρτες.

Αν δεν έχετε αγοράσει το iPhone σας από το εξωτερικό τότε δεν χρειάζεστε unlock αλλά μόνο το jailbreak και ο οδηγός στην συνέχεια δεν σας ενδιαφέρει. Επίσης καλό θα ήταν να διαβάσετε όλα αυτά που γράφει η Dev Team καικαι να τα καταλάβετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Η διαδικασία αυτή του ξεκλειδώματος είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι συνήθως και θα προτείναμε να προσέξετε τι κάνετε και να ακολουθήσετε σωστά τα βήματα στη συνέχεια.

Πρόκειται να αναβαθμίσετε το iPhone σας με την έκδοση baseband 06.15 την οποία η Apple χρησιμοποιεί στο iPad 3G και μετά να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνο σας με το ultrasn0w που θα βρείτε στο Cydia.

Σημαντικό

Χρήστες με iPhone 3GS με παλιό bootrom δεν πρέπει να ακολουθήσουν αυτό τον οδηγό, αλλά αυτόν για την καινούρια έκδοση του redsn0w (Mac ή Windows) η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγο και θα μπορείτε να κάνετε jailbreak το firmware 4.2.1 untethered και ξεκλείδωτο.

Χρήστες με iPhone 3G με καινούριο bootrom μπορούν αν ακολουθήσουν τον οδηγό μόνο αν το iPhone τους είναι αγορασμένο από το εξωτερικό και αν το firmware που έχουν είναι 05.14 ή 05.15.

Σιγουρευτείτε

Πριν προχωρήσετε στην παρακάτω διαδικασία θα πρέπει να δείτε ποια έκδοση baseband έχετε τώρα. Για να το δείτε αυτό πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικές > Σχετικά και scrollάρετε μέχρι κάτω. Μόλις δείτε το Modem Firmware δίπλα του είναι τα νούμερα του baseband σας.

Απαιτήσεις

Οδηγίες

1. Αρχικά κατεβάζουμε όλα όσα θα χρειαστούμε και τα αφήνουμε στο Desktop μας. Θα πρέπει να έχετε το PwnageTool, τα firmware iOS 3.2.2 (iPad) και iOS 4.2.1 (iPhone 3G).

2. Κάνουμε δεξί κλικ στο PwnageTool.app και επιλέγουμε Show Package Contents.

3. Πλοηγηθείτε στο Contents > Resources > FirmwareBundles και θα βρείτε πολλά διαφορετικά bundles που υποστηρίζονται από αυτή την έκδοση  PwnageTool. Σε αυτό τον φάκελο αντιγράψτε μέσα το αρχείο  iPhone2, 1_4.1_8B117.bundle.zip.

4. Αποσυμπιέστε το .zip αρχείο και αντιγράψτε τα αρχεία στον φάκελο FirmwareBundles του PwnageTool, κάνοντας αντικατάσταση του bundle που ήδη υπάρχει.

5. Τώρα μπορούμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα και να ανοίξουμε το PwnageTool και πατάμε ΟΚ στο μήνυμα που μας εμφανίζει. Επιλέγουμε αρχικά Expert Mode από την πάνω μπάρα και πατάμε στη συσκευή μας από κάτω, στην περίπτωση μας την πρώτη.

6. Ψάχνουμε το ipsw με το iOS 4.1 για το iPhone 3GS μας, είναι αυτό που κατεβάσαμε στην αρχή και αφήσαμε στο κέντρο.

7. Τώρα θα πρέπει να εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα το οποίο σας ρωτάει αν θέλετε να κάνετε update του baseband.

Τι πρέπει να κάνετε;

  • Αν το baseband σας είναι στην έκδοση 05.14 ή στην 05.15 θα πρέπει να πατήσετε στο Yes.
  • Αν ενδιαφέρεστε μόνο για το jailbreak της συσκευής απλά πατήστε το No.

Σύμφωνα με την Dev Team γνωρίζουμε ότι για να ξεκλειδώσουμε baseband 05.14 ή 05.15 ο μόνος τρόπος που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι με την αναβάθμιση του στην έκδοση 06.15 (η baseband έκδοση του iPad 3G με iOS 3.2.2). Κάνοντας το αυτό όμως έχουμε μερικά μειονεκτήματα:

  • Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσετε από την 06.15 baseband έκδοση , και δεν υπάρχει τρόπος να κρύψετε την έκδοση του baseband από την Apple. Με λίγα λόγια χάνετε τελείως την εγγύηση με αυτή την κίνηση.
  • Αν κάποιο μελλοντικό baseband κυκλοφορήσει με κάποιες σημαντικές διορθώσεις, δεν θα μπορέσετε να το κάνετε αναβάθμιση σε αυτό, αλλά και πάλι δεν θα κάνατε σε καμία περίπτωση για να διατηρήσετε το ξεκλέιδωμα.
  • Αρχίζοντας με το iOS 4.2.1 αν έχετε 06.15 στο iPhone σας δεν θα μπορέσετε ποτέ να κάνετε κανονικό restore σε Apple firmware (θα βγάζει πάντα σφάλμα). Θα μπορείτε όμως πάντα να κάνετε restore σε custom ipsw (αλλά και πάλι αν ξεκλειδώνετε την συσκευή σας αυτό κάνετε ήδη)

8. Αν πατήσατε Yes και θέλετε να κάνετε αναβάθμιση του Baseband στο iPhone σας στην έκδοση 06.15 τότε το PwnageTool σας δείχνει και πάλι την επιλογή του firmware και σας λέει να διαλέξετε αυτό του iPad (iOS 3.2.2) που κατεβάσαμε στην αρχή του οδηγού.

9. Τώρα η διαδικασία δημιουργίας custom firmware είναι απλή, και ίδια για αυτούς που γνωρίζουν το PwnageTool. Πηγαίνουμε στην επιλογή General.

10. Το μόνο που χρειάζεται να τικάρουμε εδώ είναι το Activate the phone

  • Αν έχετε αγοράσει το iPhone από Ελλάδα, μην τικάρετε το κουτάκι.
  • Αν έχετε αγοράσει το iPhone από το εξωτερικό και θέλετε να το  ξεκλειδώσετε τικάρετε το κουτάκι.

Εδώ επιλέγουμε αν θελουμε να έχει το iPhone μας όταν ανοίγει το logo της Dev Team και τον Steve Jobs στο recovery mode ή οχι. Αν ΔΕΝ τα θέλουμε τα ξετικάρουμε και προχωράμε.

11. Μπορείτε τώρα να πατήσετε Build και να περιμένετε να τελειώσει η κατασκευή του custom firmware σας.

12. Μόλις σας ζητήσει που να το αποθηκεύσει δείξτε του το Desktop. Μετά από λίγα λεπτά θα ζητήσει το password του χρήστη, δώστε το για να συνεχίσει αυτή η διαδικασία.

Μόλις τελειώσει θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που μας ρωτάει αν έχουμε ξανακάνει pwn την συσκευή μας. Συνήθως και για να είμαστε ασφαλείς πατάμε το No.

Συνδέστε την συσκευή σας και ακολουθήστε τις οδηγίες για το DFU Mode. Αν έχετε ακολουθήσει σωστά όλες τις οδηγίες και μπήκατε στο DFU mode θα πρέπει η οθόνη του iPhone σας να ειναι κλειστή (και να μην ανάβει με τίποτα). Παρόλα αυτά το iPhone είναι ανοιχτό αλλά σε DFU mode.

Πηγαίνουμε στο iTunes και κρατάμε πατημένο το alt στο πληκτρολόγιο μας και κάνουμε click στο Restore. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο πλοηγηθείτε στο Desktop και επιλέξτε το custom ipsw που φτιάξατε πριν λίγο με το PwnageTool.

13. Μόλις τελειώσει η διαδικασία του Restore και το τηλέφωνο σας επανεκκινήσει πηγαίνετε στο Cydia και στο Search γράψτε ultrasn0w. Κάντε το εγκατάσταση και θα πρέπει μετά το reboot/respring να βλέπετε σήμα εφόσον έχετε τοποθετήσει κάποια SIM μέσα στην συσκευή.

Ευχαριστούμε την Dev Team για ακόμα μια φορά!